Швейцария разшири списъка с държави, представляващи риск от разпространение на новия вид коронавирус. Тя включи в него всички държави от Шенгенското пространство, с изключение на Лихтенщайн, се казва в решение на правителството, публикувано на страницата на Федералния съвет.
 
Съгласно решението, от 25 март се въвежда граничен контрол и се ограничава достъпа от всички страни от Шенгенската зона, с изключение на Лихтенщайн, и се въвеждат ограничения на въздушния трафик с всички държави.
 
На територията на конфедерацията могат да влизат само граждани на Швейцария, имащите право на престой и лицата, които имат крайна необходимост за това.
 
Без ограничения остава превозът на стоки между страните, в това число и по въздух.
 
Във връзка с влошаването на епидемиологичната обстановка, властите в Швейцария въведоха от 13 март контрал по границите с Италия, Германия, Австрия и Франция.

От 18 март влезе в сила забрана за влизане в страната на граждани на Испания. Въздушното пространство беше затворено за самолети от тези пет страни, както и за всички извън шенгенската зона.

За 3 месеца е прекратено издаването на входни визи. Гражданите на Швейцария бяха призовани да намерят възможност да се приберат в родината си колкото е възможно по-скоро.
 
От 21 март влезе в сила забрана да се събират повече от 5 човека едновременно, валидна за територията на цялата страна, като нарушителите са заплашени от глоба в размер на 100 франка.

Препоръчва се гражданите да спазват дистанция от 2 метра помежду си. Тези ограничения важат и за магазините за хранителни стоки, в които хората вече влизат с номера. Правителството на Швейцария се отказа от въвеждането на общонационална карантина.