В България има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не е изпращана заявка за доставка на ваксина от Novavax („Новавакс“). Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Официално: Novavax е петата COVID ваксина

По думите му трябва да се подхожда прагматично в случаите на заявка заради излишъка в страната ни и заради трудните условия за дарение или препродажба на ваксините.

В първите месеци на следващата година се очакват ограничени доставки, тъй като имаме количества. Продължават анализите и ако се установи нужда, ще бъдат обсъдени възможностите и за доставка на ваксината на „Новавакс“, допълни той.

Кирилов уточни, че ваксините у нас, чийто срок на годност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени. Следващата седмица ще е ясно колко точно е техният брой.

Novavax - ваксината за скептиците и антиваксърите?

По думите на шефа на Агенцията по лекарствата интересът към ваксинацията се е повишил.

Обмисля се и намаляване на срока за поставяне на бустерна доза ваксина за възрастни – да бъде по-кратък от 6 месеца след втората доза, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това се налагало заради ситуацията с бързото разпространение на варианта „Омикрон“.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев говори за детските COVID ваксини, които ще се поставят в България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!