Създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията Бионтех планира да започне да произвежда в Турция ваксината, която стана източник на надежда за милиони хора.

На въпрос за бъдещите планове на екипа му във връзка с ваксината, професор Угур Шахин заяви:

"Бионтех произвежда ваксината съвместно с Пфайзер. За в бъдеще имаме планове да организираме производството на ваксината в Турция, като използваме местни съоръжения на фармацевтичната промишленост.

Не мога да кажа дали тези проекти ще се осъществят през идната година, но преговаряме и преговорите вървят добре. Ваксината за Турция ще бъде доставена от Европа".

Германският учен заяви това в интервю пред турския тв канал А Хабер. Това е и първото ексклузивно интервю пред турска телевизия на проф. Шахин, който заедно със съпругата си Йозлем Тюречи е потомък на турски емигранти в Германия.

Компанията им Бионтех е сред водещите в Европа за разработване на лекарства срещу онкологични заболявания

Ученият посочи, че компания ще достави до края на месец март 2021 г. на Турция 4,5 милиона дози от ваксината Пфайзер и Бионтех.

По думите му в първия етап, а именно в началото на 2021 година, в Турция ще бъдат доставени 550 000 дози ваксини.

Запитан за мнението му дали тяхната ваксина ще бъде ефикасна срещу новия щам на коронавируса, който се появи във Великобритания, ученият посочи:

"Появата на новия щам е нещо, напълно закономерно. Нашата ваксина още не е тествана по отношение на новия щам. Очакваме през следващите 10 дни да се извърши тестването и да получим резултатите".

Ученият прогнозира, че настоящата зима ще бъде съпроводена с много трудности.

"Особено за възрастните хора и здравните работници, поради което те непременно трябва да бъдат ваксинирани.

Смятам, че ако до лятото на 2021 г. се постигне ваксиниране на голяма част от хората, ще можем през лятото постепенно да се върнем към предишния си живот и да прекараме нормално идната зима", каза той.

Професор Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюречи са от семейства на турски емигранти в Германия.