Мерките имат значение, но самите мерки не борят коронавируса, те само удължават епидемията. Важно е обаче, че мерките намаляват или ограничават натиска върху болниците. Това е мнението на бившия директор на болница "Пирогов" Спас Спасков.


В студиото на БТВ той обясни, че в момента, с тази вълна на коронавируса, е ясна тенденцията за по-често боледуване и силна вирулентност.

При лечението е важно навременното търсене на лекарска и болнична помощ.

Над 90% от болничните легла за COVID са заети. Това заяви от своя страна пред Нова телевизия доктор Иван Колчаков от "Софиямед". Всяко свободно се заема, изтъкна той. За да се освободи легло, някой трябва да умре или да бъде изписан, подчерта дикторът.

Колчаков се надява да се пречупи тенденцията със затварянето от десет дни. Следим ситуацията всеки ден, подчерта той. Има пряка връзка между здравния статус на нацията и смъртността от коронавирус, по мнението му. COVID-19 не е за подценяване, изтъкна Колчаков. 

Сега плащаме цената на коледните и новогодишните купони, убеден е лекарят.

Пълен локдаун в България на практика не е имало, както обясни той. Няма открито противовирусно лекарство за коронавирус, подчерта Иван Колчаков. Ваксинацията е едно от сигурните решения за превенция на вируса.