Премиерът ще вземе решение за отпадането на извънредното положение. Аз само мога да давам препоръки. Така коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски думите на Бойко Борисов, че извънредното положение може да падне по-скоро, но при няколко условия. 

"Следвайки математическите модели и вече в ретроспективен план изследванията, България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снишаване и в момента България се катери към следващия си пик", каза той и добави:

"Дали очакванията ни са били със стотици души дневно, това е друг въпрос, но ние достигнахме стойности, които не бяха достигани." 

"Възникват огнища, които са определени със сравнително голям брой хора, но благодарение на РЗИ се тушират тези огнища - в Паничерево например и в завод "Мизия" също, както надявам се да се случи това нещо в момента и в района на Дупница. Там са от село Ресилово и Сапарево. Те са свързани с работата на ТЕЦ "Бобов дол"", огласи шефът на ВМА.

Нови данни: Голямо огнище на К-19 пламна в български град, заразени са още деца БЛИЦ TV

"В света няма еднозначно мнение кое е по-добре - да се отворят училищата или не. Едната стратегия е пускане на съвсем малките ученици и детските градини. Мотивите са да се освободят родителите от част от грижите и да се започнат възпроизводствените процеси. Отчита се, че това не е напълно безопасно", каза той. 

"Вторият модел е пускане на по-големите ученици. На тях им предстои полагането на много по-важни изпити. При тях освен това може да се разчита на по-разумно поведение - носене на лични предпазни средства, спазване на дистанция, използване на дистанции", заяви Мутафчийски. 

По думите му всичко това също е при условия и може да доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка. 

"Светът не може да спре и не трябва да спира. Ще се наложи да живеем с този вирус дълго време. Както виждате, има тенденция, с която трябва да свикнем", смята той. По думите му това ще бъде бъдещето. 

"Извънредното положение е политическо решение и ние не коментираме политически решения", заяви Мутафчийски.

По темата се включи и доц. д-р Ангел Кунчев: 

"Ние не сме хората, които ще решим каква е формата. С или без извънредно положение, мерките ще останат. По тази тема нямаме разминаване. По-скоро е правен въпрос в каква форма това да бъде облечено, за да се прави по правилния начин", каза той.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!