Мерките, които предприема държавата са правилни, въпреки че дойдоха със закъснение. Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

По думите му вирусът е циркулирал вече в Европа. „Вирусът все още се адаптира. Той няма интерес да убие гостоприемника си“.

"Цялото лекарско съсловие е наясно обаче, че маски няма как да ни предпазят напълно", подчерта той.

Прогноза: 200 хил. болни от К-19 в Гърция до края на 2020 г., ако не се сложат маски

"Логиката в това не е медицинска. Това е опитът на здравната система да ограничи разпространението на заболяването".

"Тази практика се оказа непечеливша във времето. Маската става негодна в момента, в който я поставим", подчерта д-р Трифон Вълков, а водещата Цветанка Ризова си спести въпроса коя тогава е печелившата практика.

"Това, което наблюдавахме в края на месец март и началото на април, първите хора, които вкараха вируса в страната бяха мигранти и те бяха първите пациенти в болниците.

СЗО изчисли колко живота ще спасят маски и дистанцията в Европа до 1 февруари

Те имаха тежки кашлици, които продължаваха със седмици. Това със самоизолирането трябва да се спазва от хора, които са проявили симптоми", коментира д-р Вълков.

"Не трябва да се доверяваме на 100% на PCR тестовете. Те се използват, защото нямаме нещо по-добро. Хората, даващи положителни тестове, но без клинични симптоми, не означава, че са заразни. Тестовете при тях отчитат разпад на вируса", обясни инфекционистът.

Анализатор за неносенето на маски: Защо коректните хора трябва да плащат цената за нечие безхаберие?

Той посъветва хората да следят собствените си симптоми. "Ако сме контактували с болен от COVID-19, но не проявяваме симптоми, не е задължително да си правим тест", заяви той, но не обясни защо гуруто по тази тема доц.Мангъров все пак си направи тест, след като контактува с пипналия К-19 Георги Любенов. 

Според д-р Вълков по-вероятно е да се заразим от човек, проявяващ симптоми, отколкото от болен, без симптоми. Всички мерки, които се предприемат са с цел да се покаже, че нещо се прави, обясни той на Цветанка Ризова, без да посочи какви са ефикасните мерки според познавач като него. 

Проф. Коста Костов: В Германия всички носят маски, а тук още спорим