За "Пирогов" лошо не мога да кажа, защото са ми помагали два пъти. На мен ми изглежда тази случка като дълбоко неуместна.

Това заяви небеизвестният бизнесмен Ивайло Пенчев в ефира на "Пресечна точка" по Нова тв, коментирайки уволняването на шефа на болницата проф. Асен Балтов. 

"Най-голямото страдание за България в новата ѝ история е к-19 кризата. Точно в това страдание най-натоварената болница бе "Пирогов". Никой не каза, че "Пирогов" не се справя. После властта се сменя и цак, намират ѝ цаката. Сякаш е саморазправа. Нещо политическо виждам в това". каза още Пенчев. 

"Начинът на отстраняване е много смущаващ. Ако наистина има някакви злоупотреби, би трябвало да има механизъмм, по който те да бъдат доказани. Предупреждението за уволнение да бъде връчено, а не да се разбира от медиите. Затова мисля, че не мога да приема за чиста монета за злоупотребите", продължи Пенчев

"Всичко, което се опитваше да стигне до лекарска помощ, се опитваше да стигне до "Пирогов". Това ли е наградата. Това е намеса в работата на болницата. Когато се стига до решения, дали да се спаси човешки живот или не, те могат, а когато става дума за някакви пари, те не могат", каза още бизнесменът. 

Не бива на фона на COVID-19 да се засилва недоверието в лекарите с отстраняването на професионалисти като проф. Асен Балтов и проф. Тодор Кантарджиев. Не е редно да се отнасят към професори по този начин, защото специалистите са ни скъпи. Това каза на свой ред политологът доц. Татяна Буруджиева. 

Тя коментира, че отсраняването на проф. Балтов може и да не е по правилата. Имало е проверка и данните от нея, но не е даден шанс на директора да се защити. Според Буруджиева Министерството на здравеопазването подхожда по темата политически. 

"Пирогов" няма да бъде съсипан от това нещо. Негативното ще мине много време докато се докаже истината", посочи още тя. 

„Четох, че в Министерство на здравеопазването има назначен парламентарен секретар от този министър, а Народно събрание няма“, каза още Буруджиева, припомняйки публикации, че въпреки отсъствието на Народното събрание, временният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е назначил за парламентарен секретар бившият кмет на Котел Станчо Фиков.

Това станало ясно, след като вписването се появило в административния регистър.
Заплатата на парламентарния секретар се определя според класификатора на длъжностите в администрацията и може да достигне 3700 лева на месец като основна заплата, в допълнение към което се натрупват надбавки за стаж, обучение и др.

Буруджиева бе категорична, че не може да се действа срещу лекарите като срещу  политически опоненти.