Четирима са изписаните пациенти, излекувани от Covid-19 в специализираното звено за лечение на инфекцията в Болница Токуда, съобщиха от болничното заведение.

Те са на възраст между 68 и 78 г. с тежки съпътстващи усложнения и заболявания. Двама от тях са с бъбречна недостатъчност на хронична хемодиализа.

Постъпват с дихателна недостатъчност, като единият има и сърдечна недостатъчност и сепсис - той остава под динамично наблюдение, изписан е в стабилно състояние със значително подобрение на белодробната функция. Другият пациент е изписан в много добро общо състояние и без дихателна недостатъчност. 

Доц.Кунчев разкри 5G мрежата ли докара К-19 и кога ще има втори пик

Четвъртият пациент постъпва с частична бъбречна и дихателна недостатъчност, в състояние на делир и след предишно токсично отравяне. И той се възстановява успешно и е изписан със значително подобрение. 

Положителна е развръзката и за 68-годишен пациент с рак на панкреаса на активна химиотерапия, също излекуван от Covid-19 без белодробни нарушения.

Въпреки придружаващите заболявания и влошеното състояние, при всички пациенти инфекцията преминава и са изписани в добро общо състояние след два отрицателни PCR теста.

С тези пациенти общият брой излекувани от Covid-19 в Болница Токуда става 7, а броят на приетите до този момент е 14. Повечето са с тежки придружаващи заболявания - вкл. онкологично болни в напреднал стадий, пациенти със сърдечно-съдови заболявания и бъбречна недостатъчност. Една пациентка към момента е на апаратна вентилация.  

Отделението е изолирано от останалите звена в болницата при спазване на всички изисквания за противоепидемичен контрол. Екипите са оборудвани с изолационни костюми и всички необходими лични предпазни средства. Обособени са стаи за интензивно лечение, снабдени с необходимата реанимационна техника. 

(Лекарите на първа линия в борба с коронавируса в болничното заведение)