Птичият грип се разпространява активно извън България. Настоящата епидемия надмина и тази през 2015 г. Засяга различни видове птици, но и бозайници. Когато говорим за такива вируси, които засягат повече видове, контролът е по-труден.

Това заяви вирусологът д-р Радостина Александрова по Нова ТВ.

Огнище на птичи грип беше открито в Етрополе. Заразата е плъзнала в птицеферма за пъдпъдъци в града. 

"Властите трябва да предприемат строги мерки за ограничаване и да се следи сериозно. Птичи грип се предава много рядко, изисква продължителен, много близък контакт без предпазни средства.

Това може да се случи и ако в домашни условия се колят заразени птици. 50-60% е смъртността от птичи грип при хората, може бързо да се стигне до задух и пневмония", коментира д-р Александрова.

Според д-р Даниел Денев сигналът за Етрополе е подаден от собственика на ветеринарен лекар в понеделник. "Предходните ден-два са започнали да измират птици.

Това не го е усъмнило, защото е било в рамките на нормалната смъртност. След това обаче се увеличават и той се усъмнява. Извършена е аутопсия и са взети проби, на другия ден излязоха резултатите и бе обявено огнището.

Предприети са всички законови мерки с цел превенция. В 3 км защитна и 10 км наблюдавани зони няма други птицевъдни стопанства, само тип "заден двор". Птичият грип се предава по въздушно-капков път", обясни той. 

По думите му ще се извършат засилени клинични прегледи в наблюдаваните зони дали птиците се оглеждат в затворени помещения.

"Засегната ферма е правила регулярни доставки на яйца, затова ще бъде извършена проверка на всички продукти, излезли от фермата, за 21 дни преди възникване на огнището.

Продукцията ще бъде изтеглена и унищожена, ако присъства в търговски вериги. Това би трябвало вече да е сторено. Нито яйцата, нито месото крият риск за хората, но се считат потенциално заразени.

Това е единственото огнище на птичи грип в страната в момента", посочи Денев. И допълни, че птичият грип в съседни държави крие риск.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук