Изборите винаги са един момент на разколебаване в мерките и е възможно след изборите да имаме адаптация и корекция на мерките. Това каза в изборното студио на bTV д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория в Берн.

Той допълни, че изборите винаги изкривяват ситуацията.

„В България видяхме много добре, че в голяма част от дискусиите на партиите умишлено тази тема не присъстваше”, коментира д-р Илиев и уточни, че в Германия темата също е била коментирана много предпазливо.

„България в момента е наблюдавана от външните държави, като за съжаление е пример на държава с ниска ваксинация, много болни и страшно висок брой на починалите от COVID. За съжаление, картината е много ясна отвън“, каза още д-р Илиев.

„Ние трябва да си представим епидемията като едно, грубо казано, мазе, в което влиза вода от няколко места и бива изпомпвана от няколко места. Този баланс в момента с „Делта” вируса може да бъде нарушен във всеки един момент – застудяване, тръгване на училище.

Трябва много динамично да се прецени колко време и какво ще се случва в следващите месеци, то може да бъде променливо, но това, което е важно, е, че ние имаме огромен брой болни и болниците продължават да бъдат изключително претоварени“, коментира д-р Илиев.

Той изрази страховете си, че в следващите месеци може да се наложат много краткотрайни, фокусирани локдауни, за да бъде предотвратен в отделни горещи гнезда растежът на болните и високият брой.