За да има такъв резултат ваксинационната кампания, не можем да кажем, че всичко е изпълнено, коментира пред bTV д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС. Според нея ниският резултат и това, че България не може да се похвали с добро класиране, се дължат на грешки. Служебното правителство е в силата си да разгледа какви са били стъпките и каква е била грешката, заяви д-р Нели Нешева.

Вчера служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи пред депутатите подготовката за нова COVID вълна. Бяха отправени и критики за хода на имунизирането у нас. За да се стимулира то, Стойчо Кацаров каза, че се обмислят есемес кампании със символични награди.

„Много държави си позволиха да предложат стимули при ваксиниране срещу коронавируса. Ако можем дори и смалък процент да активираме хората, да ги накараме да помислят за ваксинацията като нещо добро и отговорно, то това също е вариант“, отбеляза д-р Нешева.

За броя на ваксининираните медици тя уточни, че са 53%, като само ваксинираните лекари са 62%. Към тях трябва да прибавим и тези, които са преболедували и следят антителата си, посочи д-р Нешева. 

По думите й над 120 медици са починали и то с доказан COVID-19 след като са участвали активно в лечението на такива болни. Тя съобщи, че Управителният съвет на БЛС е гласувал да има увеличение на цената на клиничната пътека за COVID-19. Решенията се вземат на масата на преговорите, ние сме партньори със Здравната каса, отбеляза тя по повод това какъв ще е размерът на увеличението. 

„НЗОК е публична институция, която отговаря за здравните вноски на населението, трябва да има определен кантрол и той да не е малък. Контролът трябва да бъде в такива в такива мащаби, че да не се усеща като административен тормоз, да бъде насочен към съществените проблеми, а не по някакви малки сигнали“, обясни тя за проверките на болниците от касата.

Д-р Нешева припомни, че министърът се явява принципал на здравните заведения, които са под шапката на министерството. Според нея трябва да има контрол, но да не се представя по такъв начин, че от него да страдат лекарите.

„Лекарите са хората, които страдат от системата и недофинансирането, не само обществото. Те са на първа линия и най-много усещат това“, посочи д-р Нели Нешева.