Вариант на гъбичната инфекция Candida Auris, който лекарите са открили в няколко болници в Тексас и Вашингтон, се е оказал нелечим, съобщава The New York Times.

Патогенът е открит за първи път през 2009 г. в Япония. Candida Auris е устойчива към всички съществуващи лекарства. Учените предупреждават обаче, че с разпространението си по време на пандемията тя е станала още по-опасна.

Около една трета от пациентите, заразени с инфекцията, са починали в рамките на 30 дни. Освен това те вече са били сериозно болни, така че не може да се каже със сигурност дали гъбичките са причинили смъртта им. При пет до десет процента от хората с патогена се е развила сериозна инфекция на кръвта.

Специалистите отбелязват, че Candida Auris е трудна за унищожаване, ако се е разпространила в болнични помещения. За здрави хора тя е сравнително безопасна, но за тежко болни пациенти с отслабена имунна система гъбичките могат да бъдат фатални.

Ако искате да си представите кошмарен сценарий с патоген, резистентен към всякакви лекарства, това е именно той", казва д-р Корнелиус Дж.Кланси.

Лекарите знаят, че пациентите с Candida Auris се лекуват трудно, но изследователите за първи път са идентифицирали хора в САЩ, при които инфекцията е устойчива към три основни класа противогъбични лекарства.

Здравните служители са обезпокоени, че поради епидемията от коронавирус много повече хора са изложени на риск от този патоген.

Експертите смятат, че COVID-19 е ускорил разпространението на гъбичната инфекция.

Превод и редакция: БЛИЦ