При всяка една епидемия най-големия натиск е при личните лекари и новия щам няма да е изключение. Така че натоварването е огромно. От празниците насам хората ни търсят по повод това, че пробите им са позитивни, че са влезли в системата, че имат оплаквания.

Това коментира пред Нова тв личният лекар д-р Гергана Николова.

Д-р Гергана Николова пред БЛИЦ за лечението на Омикрон: Дращи в гърлото и всичко боли след като ни удари, но не посягайте към тези лекарства!

На много от нас ни се наложи да работим през празниците, защото пациентите имаха нужда от нас и натискът вече се засилва. Днес само за 30 минути работа и вече имам пациенти с проблеми заради К-19, посочи тя.

При Омикрона е това, че заразява бързо, лесно и затова очаквам по-голяма масовост на болните, които в един ден едновременно ще потърсят помощ, посочи лекарят. 

По време на празниците имаше пациенти, защото никакви мерки не се спазваха, хората се събираха, не спазваха никаква дистанция. Не вируса променя вечер своето поведение, а хората, защото тогава сме на по-къса дистанция и заради това по-лесно се заразяваме, посочи тя.

Процентът на ваксинирани при нас е малко. Тези, които са със завършен имунизационен цикъл, дори да позитивират, това е за кратък период от време, с много оскъдна симптоматика - с лека хрема или някакво главоболие. Така че ваксинираните ще минат леко през инфекцията. Затова ваксинация трябва да се прави, посочи докторката.