Д-р Александър Носиков е кардиолог в Диагностично-консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост с 20 години опит, от които 7 г. е работил във Великобритания. Активен лектор, включително и на международни конгреси, експерт по ехокардиография, част от изпитната комисия на Европейското дружество по кардиология за акредитация по трансторакална ехокардиография. През последните години е с основен интерес към профилактиката, превантивната кардиология, лечението на артериалната хипертония и дислипидемиите, както и кардио-онкологията.

- Д-р Носиков, грижи ли се българинът за своето здраве?

- Не мисля, че може да генерализаме. Има пациенти, които сами и активно търсят начин да бъдат преглеждани профилактично, качествено и на някакъв редовен интервал, обичайно веднъж годишно. Други смятат, че е по-добре за тях самите "да не ходят на лекар, за да не им намерят нещо". Тези хора след години чуват най-тежките диагнози. От медицинска гледна точка това виждане е погрешно и аз го оприличавам на поведение тип "щраус". Крием главата в пясъка, но проблемът няма да изчезне. Това важи с изключителна тежест, когато говорим за здраве. Много по-добре е да се знае какви състояния, заболявания, предразположености има конкретният пациент, за да могат да се вземат мерки навреме, преди да е станало твърде късно.

- Основаната полза е в потенциала, който профилактичните прегледи имат за скрининране на социално-значими заболявания?

- Така е. Много състояния като висок холестерол, високо кръвно, висока кръвна захар, възли в щитовидната жлеза, полипи на дебелото черво или стомаха, а дори и един меланом - най-тежкото кожно злокачествено заболяване на кожата, нито болят, нито сърбят. Пациентът смята, че е в добро здраве, а всъщност или е изложен на висок риск от инфаркт или инсулт, или е застрашен от развитието на злокачествено заболяване, без да го знае.

- Какво включва стандартният профилактичен преглед по здравна каса?

- Всеки човек с редовни здравни вноски има право на един профилактичен преглед за годината. Той се извършва от личния лекар, напълно безплатен е и включва измерване на кръвно и ЕКГ, за мъже > 40г. и жени > 50г. - липиден профил. За мъже над 50г. включва маркер за тумор на простатата (PSA). За жени от 30-40г. има възможност за насочване за цитонамазка, а за жени над 50г. - за мамография. Както виждате, пакетът е доста базов и не включва ехографски изследвания или прегледи при специалисти. Поради ограниченото време при тези тип прегледи, лекарят си служи основно с анамнезата на преглеждания за оплаквания и симптоми. Нерядко пациентите остават с фалшивото впечатление за формалност на тези тип прегледи и съответно често ги забравят или пък изобщо нямат навика да ги правят.

- Te са избор, задължение или просто необходимост?

- Личният лекар следва да информира пациентите си за възможностите за профилактични прегледи по НЗОК, но е отговорност на пациента да се явява на тях. Няма механизъм за "принудителни" профилактични прегледи. Само застрахователните компании могат да налагат профилактични прегледи като предварително условие за одобрение на някои техни продукти, като застраховки живот например. Относно дали са необходими - здравето е най-голямата ни необходимост за един пълноценен живот.

- Какво представлява Ценртърът за профилактика в АCC Младост и какво го отличава от стандартните прегледи при личният лекар?

- Центърът за профилактика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост в София е специализиран в областта на превантивната медицина. Основната разлика спрямо стандартния подход за провеждане на прегледи, е че пациентът прави пълен скрининг на здравния си статус с най-важните прегледи и изследвания, според неговия пол и възраст, в рамките само на един ден. Идва сутринта в 09:00 и си тръгва 15:00 като предварително всичко е организирано от координатор. Липсва чакането пред кабинетите, лутането, объркването. За пациентите има обособена и изключително комфортна зона, където могат да провеждат времето свободно от прегледи и изследвания. Част от профилактката включва и скрининг за най-разпространените ракови заболявания. Например, могат да бъдат проведени допълнителни изследвания като нискодозовата компютърна томография на гръдния кош за рак на бял дроб при дългогодишни пушачи. Пациентите преминали веднъж през програмата за профилактика се връщат всяка година, превръщат го в “навик за здраве”, което означава, че са останали доволни.

- Защо решихте да включите и скринингови изследвания за най-разпространените ракови заболявания в програмата?

- Създадохме програмата за профилкатика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост със силен фокус върху скрининга за онкологични заболявания. И това не е случайно. От страните в ЕС само в България смъртността от рак се увеличава. Това е и причината при всички пациенти задължително да провеждаме тест за рак на дебело черво и щитовидна жлеза, при жените за рак на гърда и рак на шийката на матката, а при мъжете - за рак на простатата.

 Много от раковите заболявания са напълно лечими или предотвратими стига проблемът да бъде установен в ранните му фази. Ако един полип на дебелото черво бъде отстранен преди да стане злокачествен, проблемът е решен и просто проследяваме пациента. При жените, които ходят ежегодно на гинеколог и провеждат ехография и цитонамазка почти никога не се стига до напреднал рак на шийката на матката - проблемите се решават рано и не се стига до усложнения. При най-честите видове рак за мъжете и жените нещата не са по-различни, скринингът за рак на простатата (PSA + преглед + ехография) и рак на гърдата (ехография и/или мамография според възрастта на пациентката) също установяват проблемите рано и позволяват да бъдат решени преди да са се усложнили.

- Има ли универсални съвети за здраве?

- Да. Движете се. Няма значение дали ще ходите с кучето в парка, ще играете латино танци или ще се качвате в планината. Намерете нещо, което ви харесва и можете да правите редовно и просто го правете. Не пушете и не прекалявайте с алкохола. Яжте хубава храна и подържайте здравословно тегло. Бъдете позитивни и щастливи. Наспивайте се добре. Избягвайте хроничния стрес, лош пример в това отношение е работохолизма, който рано или късно води до здравословни проблеми. И за финал, правете редовни профилактични прегледи, които са жизненоважни за ранната диагностика на всяко едно заболяване.

 

Планирайте своя профилактичен преглед сега: Тел. 0895 584 221
За повече информация посетете линка https://bit.ly/3qobG27

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук