Това дойде от много проучвания от държави с програми с ваксината БЦЖ, която се прилага срещу туберкулоза при кърмачетата. Страните, в които са се ваксинирали с нея имат по-малко случаи на коронавирус. Българското общество се е ваксинирало и сме от по-малко засегнатите. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев е "Лице в лице" по bTV.

"Пациентите ми са буквално шашардисани. Шумът е далеч повече от сигнала. Искам да кажа, че е много важно да знаем защо човечеството е еволюирало. На пилетата очите са отстрани, а на хората отпред. Това е защото трябва да има фокус", добави той. 

"Един човек, който е склонен да мисли и да търси нещо отвсякъде, ще видите, че пасивните хора се притесняват за купища неща, но не и за нещата, които могат да контролират.

Ако се фокусираме върху тези, които можем да контролираме, ще бъдем от т.нар. "активни хора". Контролираме какво може да влезе в главата ни и четем подходяща литература. Тогава правим това, което трябва", обясни д-р Симидчиев. 

"Нека правим това, което можем. Това, което в момента имаме е една епидемия от грешна информация, върху която не можем да действаме.

Дали БЦЖ-то действа, или не, не е ясно. Информационният поток е това, което се случва в Испания, Италия и Щатите. Но те не са България. У нас е доста по-умерено", допълни пулмологът. 

"Вирусът има една цел - да заразява. Трябва да се фокусираме как да контролираме това.

Всеки един от нас, който може да прави нещо, да прави това, което може, за да излезем от кризата. Дори само да си остане вкъщи - това е нещо, което всеки може да направи. Може да успокоим един човек, който е обезпокоен", обясни той. 

"Имайки предвид, че COVID-19 започна ноември миналата година, а белодробна емболия има от миналия век, явно връзката им не е толкова тясна. Има лечение за коронавирус, което е поддържащо, като за нормална настинка", разкри д-р Симидчиев. 

"Над 60-70% спирт е оптималната концентрация. По-висока концентрация ще капсулира вируса върху кожата и той няма да изчезне. Обикновеният човек трябва да знае, че обикновеният дезинфектант върши работа", обясни той.