В последните седмици се увеличава броят на пациенти, които в момента са заразени с COVID-19, а наскоро са преболедували вируса. Това забелязват личните лекари в Пловдивско, съобщи пред TrafficNews шефът на джипитата в областта д-р Костадин Сотиров.

В последните седмици докторът има няколко случая на хора, чиито тестове излизат положителни, въпреки че през октомври и ноември са били с коронавирус. Други лични лекари пък споделят за пациенти, които са боледували през декември и месец по-късно са реинфектирани.

Според медиците това се дължи на разликите в спецификите на варианта Омикрон, който се превръща в доминиращ за последната вълна на COVID-19.

По последни данни на Центъра по заразни и паразитни болести повече от 55% от секвенираните проби са реагирали на новия вариант. Той се разпространява по-бързо и лесно от Делта, но засегнатите хора са с по-леко изразена и не толкова тежко протичаща симптоматика. В сравнение с останалите щамове обаче Омикрон се повлиява по-слабо от вече създадените антитела, поради което се срещат случаи на реинфекция след вече изкарано заболяване.

„Двата варианта на COVID-19 не са съвсем идентични. Също така самото преболедуване от вируса намалява имунитета, затова хора, наскоро прекарали болестта, са по-застрашени от заразяване с Омикрон. Без значение дали си изкарал Алфа или Делта варианта“, пояснява д-р Сотиров.

Все по-вяло пък върви процесът по ваксиниране в Пловдивско, заяви още лекарят. Пикът на поставяне на дози е бил отчетен в началото на календарна година, но от тогава насам желаещите стават все по-малко.

Голямо британско проучване, публикувано в сайта на BBC пък посочва, че две трети от заразените с Омикрон, споделят, че вече са преболедували COVID-19.

Д-р Сотиров уточнява, че в момента върлува сезонен грип, който често може да бъде объркан с COVID-19. Рядко обаче се случва пациент да пожелае изследване дали боледува от сезонен грип.

„След като пациента си направи PCR тест и той излезе отрицателен, тогава вече приемаме хипотетично, че той е болен от сезонния грип. Това разбира се няма как да бъде сигурно, тъй като при приблизително 20 на 100 от случаите тестовете за коронавирус дават фалшиво отрицателни резултати. Това се случва, ако пробата не е взета коректно“, допълва д-р Сотиров.