"Проблемите за координацията не са от вчера или днес, само че преди не говорихме, че са свързани с COVID, докато сега вирусът ги извади на показ. Проблемът за координацията е поставян още от 90-те години", това каза бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков. 

Най-страшният К-19 сценарий вече се случи в "Пирогов"

"Тогава решихме, че координацията се извършва от Бърза помощ, защото там постъпва искането за търсене на медицинска помощ", каза още той. 

По думите му важното е да има един координационен център, който да може да препраща пациентите там, където има свободни места.

"Свободни места при всяко положение има, защото още в началото на епидемията бяха определени много голям брой места, където да се лекуват. Сега в момента има неравновесие в ползването на тези места и заради това неравновесие бе създадена възможността за разкриване на нови легла", обясни д-р Спасков в сутрешния блок на БНТ.

Ситуацията ескалира: Драмата с недостига на линейки прерасна в реална война

"Когато говорим за легла в здравеопазването, говорим за целия комплекс на медицинското обслужване - те ни ориентират за обема дейност, която се извършва", допълни бившият шеф на "Пирогов". 

Според него младите лекари заминават на други места по няколко причини - по-добра квалификация и по-добро заплащане.

"Заживяхме в децентрализирана система в здравеопазването  Трябва да се даде по-голямо право на болниците по места да взимат своите решения с координационната функция на централната власт. "Пирогов" е натоварена заради голямото доверие на хората към болницата", обобщи той.