Председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов определи като „напълно реалистично“ до края на годината на пазара да излязат две ваксини срещу коронавируса, както обявиха снощи от Европейската комисия. В Европа и САЩ има механизми за спешна оторизация, посочи той пред БНР.

Относно работата по ваксините доц. Борисов уточни, че само за 6 месеца е било направено това, което обичайно се прави за години. Има завършени 17 такива изпитвания с над 300 хиляди участници от цял свят – нещо, което се прави за години в нормални условия. „Никакви компромиси не са правени“.

Сложната температурна верига за логистика на някои от ваксините е друго предизвикателство за масовата практика, допълни Борисов.

Въпреки последната наблюдавана мутация на коронавируса протеинът, върху който е изградена рекомбинантната технология от шипа, т. нар. spike протеин не се променя, затова очакванията са при приложение на две дози, каквито са повечето ваксини със завършени клинични изпитания, мутацията да не се отрази, обясни Борислав Борисов.

Доц. Борислав Борисов не е изненадан от данните на социолозите, че 45% от българите не биха се ваксинирали.

„Това не е феномен за мен – по отношение и на начин на хранене, и на всякакви други вредни навици, липсата на активност – това се отразява на организма, той боледува, и особено застарявайки, генерира огромен натиск върху здравните потребности. Същото е до голяма степен и отношението към ваксинациите. Не само към Covid-ваксината. Има сериозни реакции въобще към ваксинациите.“