Първите 120 000 дози CoronaVac, ваксина срещу COVID-19, разработена от китайската компания Sinovac, която вече се тества в Бразилия, пристигнаха на международното летище в Сао Пауло в четвъртък сутринта, съобщи правителството на щата, цитирано от "Ройтерс".

Дозите ще се съхраняват в неизвестен за момента склад, тъй като се очаква одобрение за употреба в Бразилия от националния здравен регулатор, известен като Anvisa.

Пратката, пристигнала в седем хладилни контейнера, е част от партида от 6 милиона дози, които се внасят от Китай, готови за употреба през януари.

Одобрението на Coronavac не се очаква преди 21 декември.

Крайнодесният президент Жаир Болсонару критикува ваксината и определи като победа по-рано спирането на изпитанията.

Представители на здравните власти съобщиха след това, че случаят, който е довел до спиране на тестовете - полицията разследва самоубийство на доброволец, който е участвал - не е свързан с ваксината.

Бразилия регистрира 35 918 случая на новия коронавирус през последните 24 часа и 606 смъртни случая от COVID-19, съобщи министерството на здравеопазването в четвъртък.

Страната е регистрирала близо 6 милиона случая на вируса от началото на пандемията, докато официалните жертви са нараснали до 168 061, според данни на министерството.