Това, което открихме и откриваме е, че всички варианти, които циркулират в България са представители на т.н. британски вариант. Тъй като циркулират, предизвикват мутации. Така при един възрастен човек се е появила в тази британски вариант една замяна на протеин, която е характерна за бразилския вариант. Това обясни вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на БНТ по повод новия вариант на коронавируса в ефира на БНТ.

„Нещата биха се променили, ако британската мутация се затвърди и се прехвърли от човек на човек“, обясни тя.

Що се отнася до индийския вариант, тя посочи, че той чука на вратата.

„Живеем в един глобален свят. Вирусът не признава граници. Във Великобритания има една голяма индийска диаспора“, посочи тя.

Тя обясни и има ли разпространение на „българския вариант“, открит при две жени.

„Ограничи се до тези 2 жени. Аз смятам, че който има информация е еродираният човек. Ние в Центъра по заразни и паразитни болести имаме задължение да съобщаваме какво сме открили. Така споделихме и това откритие, че в две различни проби се открива нещо, което се различава от общата маса“, заяви тя/

„Британският вариант възникна, защото човечеството позволи на вируса да бъде дълго при нас. Представете си с каква скорост той циркулира в човечеството“, каза тя и даде за пример прогресивно увеличаващия се брой на заразени.

„Светлина има, голяма част от хората боледуват сравнително леко, второ - социалната дистанция работи, трето - ваксините работят. Може не всички да не се разболеят, но ако се разболеят, може да нямат симптоми и да не разберат. Още една светлина е, че се работи по антивирусни средства.", уточни тя.

"Дай Боже пандемията да приключи август. Това, че си пешеходец и може да те удари кола, не те кара да не пресичаш, просто си по-внимателен. Същото е и с епидемиите. Ако не отпуснем гарда, може би ни чака добро лято. Но да не забравяме, че Индия и Бразилия са топли страни. Не е закон, че щом е топло, вирусът ще изчезне.", каза още доц. Гломб.

По думите ѝ в момента текат няколко изследвания на смесване на ваксини - на РНК с друга РНК ваксина, на векторна с информационна.

Тя призна още, че е ваксинирана и, че в сряда я очаква втората игла.

"За мен е излишно това изследване за клетъчния имунитет. Имаш този имунитет днес, но след 10 дена, пак ли ще дадеш тези пари, за да се изследваш. Това с фармацевтичните компания и печалбата също е мит. Създаването на една ваксина е много скъпо.

Светлина в тунела винаги има. Отдавна известен факт е, че позитивното отношение и към болестта и увереността, че вземаме правилното решение, влияят на имунитета", завърши тя.