Евентуална епидемия, причинена от новия коронавирус, в никакъв случай няма да достигне заболеваемостта при грипа, но за сметка на това ще регистрира по-висока смъртност и то в определени групи. Това заяви главният държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб д-р Ангел Кунчев.

"Ако има нещо, по което коронавирусът да се различава от обикновения грип, това е, че удря високите възрастови групи.

При най-песимистичния вариант ще имаме няколко десетки хиляди заболели, но смъртността ще се движи в границите от 15-18% при над 80-годишните, около 2% при хората в средната възраст.

Процентът ще е нулев при децата до 10 години.

Смъртността при COVID-19 (каквото е научното наименование на новия коронавирус) е далеч по-оптимистична от другите два коронавируса, с които се срещахме преди 18 години - ТОРС и преди 10 години - SARS", коментира д-р Кунчев пред БНР.

Експертът обясни, че един човек заразява между двама и трима души с коронавирус, докато има далеч по-всеобхватни зарази като морбили, например.

"Това е вирус, който познаваме от два месеца и има доста неясноти около него. Това, което виждаме в Китай и в други страни, е, че пикът се постига за месец и половина - два, след което започва самоограничение", поясни той.

По думите на д-р Кунчев истерията около това заболяване вероятно идва от факта, че първите случаи бяха регистрирани в Китай.

"Там гъстотата на населението е огромна. Броят се хиляди засегнати, 1000-2000 починали. Но това, пренесено на мащаба на други страни, няма да изглежда толкова страшно", увери той.

"Няма причина за психоза", категоричен е д-р Кунчев.

"Изследваме голям брой лица, особено идващи от Италия... Скоро всеки, който желае, ще може да се изследва, защото много лечебни заведения и лаборатории вече заявиха готовност да провеждат такива изследвания...

Ние изследваме тези, които имат повишен риск - проявена клинична картина, съчетана с посещение на заразени райони и контакт със заразени хора", отбеляза главният здравен инспектор.

Д-р Ангел Кунчева потвърди, че на сухопътните граници предстои поставянето на термокамери. Там в момента има 24-часови дежурства на екипи на районните здравни инспекции, които измерват температурата с безконтактни термометри.

"На някои от местата ще продължим с безконтактните термометри. На някои от най-големите пунктове има десет активни трасета и няма как при целия този поток да правим проверките само с термокамери", увери д-р Кунчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!