Всички стъпки са възможни. Това каза доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб по повод заканата на премиера Бойко Борисов, че София може да бъде затворена.

По-рано днес министър-председателят заяви, че ако продължи това огнище (София) да се развива, каквото за всички градове, това и за столицата.
 
По думите на главния държавен здравен инспектор, засега това е гореща молба към всички да приемат нещата сериозно и да се държат отговорно.

„И аз искам да изляза на зелено, да се поразходя. Трудно е да се каже дали има връзка между затоплянето на времето и увеличаването на случаите на заразени с коронавирус. 4-5 дни е инкубационният период.

Дали е съвпадение със затоплянето на времето, ще стане ясно след великденските празници.
 
Цунамито от коронавирус у нас нарасна плашещо, има нова жертва

Мерките не се налагат, защото някой иска да ви ограничава правата. Много хора ще го изкарат леко.

Искам да спасим тези, които са най-застрашени. Ще бъде най-глупавото да се провалим накрая”, заяви той.

„Не е въпросът в налагането на мерки. Трябва да осъзнаем, че пазим възрастните хора, нашите близки. Няма как държавата да стои и да следи какво прави всеки един човек”, каза още доц. Кунчев.  
 
„Не сме подценили ромските квартали. Там е рисково, защото гъстотата на населението е много голяма, защото се връщат много хора от високо рискови страни.
 
Ген. Мутафчийски обяви заради каква цигания „Факултета” е пламнал от заразата

Карантина ще бъде налагана там, където се налага”, подчерта той.
 
По повод тестовете в Банско доц. Кунчев заяви, че тестваните са близо 600: „Около 20 са положителните проби. По-малката част са с прясна инфекция. Процентът на хора, които са се срещали с вируса, е съпоставим със София, Бургас”.
 
„Имаше няколко силни потока на внос на вируса. Вече има и чисто вътрешно разпространение на вируса”, уточни главният държавен здравен инспектор. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!