В последните няколко дни се наблюдава обръщане на тренда и леко повишаване на новите случаи на COVID-19 и така ще е до края на юли, но от август ще видим ускорението, на което сме свидетели и сега в някои страни от Европа. Това обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той напомни, че в момента заболеваемостта в отделните европейски страни се движи в изключително сериозни граници. Във Великобритания например заболеваемостта е 108 пъти по-висока от тази и у нас и затова сме ограничили влизането от тази страна, уточни Кунчев.

Доц. Кунчев: Това са последните спокойни дни за България! Най-опасното К-19 нещо у нас е...

„На база на граничния контрол успяваме да забавим максимално проникването на Индийския вариант. У нас той е разпространен под 30%, във Франция е 68%, в Германия – 74%, в САЩ „Делта“ – над  90%“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Според него и у нас, както е в други европейски страни, ваксинацията на медиците и социалните работници в домове за възрастни хора трябва да стане задължителна.

В България в момента малко над 16% е напълно имунизираното население и това ни оставя в дъното на класацията в Европа по ниво на ваксинация.