При извършена проверка е било установено, че на българския пазар има над 100 козметични продукта, които са с претенции за дезинфектанти, но те не могат да бъдат такива. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на уебинар, посветен на COVID-19.

"Предупредили сме производителите и сме дали срок 48 часа да прекратят предлагането им", каза още Кунчев и добави, че "някои от тях са се съобразили, а за останалите ще се приложат други механизми за ограничаване".

"Трябва да се купуват признати за дезинфектант препарати, за които има информация на сайта на Министерството на здравеопазването /МЗ/", допълни той.

По думите му на опаковките на препаратите трябва да е посочен номерът на разрешителното и от коя дата е признат от МЗ за дезинфектант.

"Имало е случаи сред арабски и турски продукти, които са надписвали етикетите на продуктите си, без те да отговарят на изискванията за дезинфектант", каза още Кунчев.

При затворени помещения, в които се престоява дълго - училища и офиси, е важно да се обърне внимание на дезинфекцията на въздуха, поясни доц. Кунчев и допълни, че няма как Министерството на образованието и науката да осигури такава дезинфекция за всяка класна стая.

Неспазването на противоепидемичните мерки не се дължи на незнание според Кунчев, а по-скоро на нежелание.

Доц. Кунчев: Това е нещото, което доведе до мощно повишаване на случаите с К-19 у нас, но и глобите не помагат

"С този феномен се сблъскваме не само ние", каза още той и припомни за големи демонстрации преди дни срещу подобни мерки в Германия и в Израел.

"Данните, с които разполагаме, както и данните на Европейския център по контрол на забояванията показват, че през последните седмици в България намалява заболеваемостта от COVID-19", допълни доц. Кунчев и поясни, че "200-300 новозаразени дневно не е невиждано и страшно, при грипа е по-страшно".

Доц. Кунчев изрази тревогата си, че е възможно здравната система в България да достигне ниво, в което няма да може да поеме нуждаещите се от грижи.

"Дезинфектантите остават едно от основните предпазни средства срещу коронавируса. Те ще имат ключова роля, докато не се измисли ефективна ваксина или лекарство", каза още държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на уебинар, организиран от Националната пациентска организация(НПО), чиято цел е да насочи общественото внимание към важността на трите Д – дисциплина, дезинфекция и дистанция, които, според организаторите, през последните месеци се пренебрегват все по-често от хората.

Заради нарасналата в пъти консумация на дезинфектанти обаче, много фирми са решили да използват тази ниша и вече има регистрирани над 100 козметични препарата, които претендират, че са дезинфектанти, но не пазят здравето ни срещу COVID-19, алармира главният здравен инспектор. 

"Към момента препоръката ни е хората да видят дали на продукта има номер на издадено разрешение от Министерството на здравеопазването. Козметичните нямат такъв номер.

Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да съдържат на етикета номер на издаденото разрешение от министъра на здравеопазването", допълни д-р Хасърджиев.

По думите му, за да бъде един дезинфектант сигурна защита срещу COVID-19, той трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел. 

"Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите", допълни д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки. 

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти. 

"С още по-активна грижа за възрастните хора и тези с хронични заболявания по домовете им, се е включил и Българският червен кръст през последните месеци. Целта е така да предпазят тази рискова група хора от заразяване с коронавирус, като максимално ограничат контактите им, включително свързани с ходене до личен лекар, аптека или хранителен магазин", отбеляза д-р Надежда Тодоровска, зам.-директор на БЧК и ръководител на направление „Социално-оперативни дейности”, която също участва в уебинара.

Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., относно трите принципа на дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!