Другата седмица стартира представителното изследване с Елайза тестове в Пловдив. Припомняме, че масовото представително изследване в града под тепетата ще се проведе със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Сред 4 фирми за надеждни тестове, експертите са се спрели на такива, произведени от немска фирма. Тези тестове се използват в Европа и за други биологични изследвания. Това обявиха на пресконференция в Пловдив държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и областният управител Дани Каназирева. 

Днес се е провело първото заседание на работната група, ангажирана със задачата. Били са обсъдени подробности за тестването на над 500 домакинства, методите и сроковете. До утре, до края на деня, работата група ще има пълния набор от документи, който ще разгледа Етичната комисия в Медицинския университет.

Документите ще бъдат изпращани на пловдивчани с покани да се включат в тестването, а дизайнът е изработен по стандартите на Световната здравна организация. Програма ще подбира точките за изследване, в 6-те района на Пловдив. Днес е била обсъдена анкетата, която ще се предлага на хората, както и всички останали документи, които ще им се изпращат.

Подборът ще е на случаен принцип, софтуерът ще ги избира автоматично. В проучването не е задължително да се влючат всички членове на дадено домакинство, може да е по 1 или 2 от семейство. Тестването ще е основно върху пълнолетни, но ако и непълнолетни желаят, ще се намери начин да бъдат тествани, обясни инспектор Кунчев. 

Всички изследвали се ще получат своите резултати. Ако има положителни проби, на тези хора ще бъде предоставена възможност и за PCR тестове и ще им се помогне, за да оздравеят и да не са вирусоносители. Кунчев обясни още, е методиката  сложна, но амбицията на работната група е възможно най-скоро да бъдат информирани пловдивчани за всичко, включително и как ще им се взима кръв. Следващата седмица ще дойдат първите тестове, до две седмици отаналите.

Правонабирането ще се прави в ДКЦ на УМБАЛ "Свети Георги", единствено в "Столипиново" ще влезе мобилен екип и ще рааботи на място. Освен Областна управа, РЗИ и болниците, в тази мащабна задача ще се включат и студенти-доброволци от Медицинския университет. До 15 юни представителното изследване трябва да приключи. 

Доцент Кунчев каза още, че всяко разхлабване на мерките крие рискове и по думите му е важна точната преценка до колко можем да се върнем към нормалния живот. Ако в три последователни дни има над 100 заразени вероято ще се премине към рестриктивни мерки.

Кунчев подчерта, че са започнали първоначалните стъпки за възстановяване първо на българския, после и на европейския туризъм. В министерството на туризма се чака важен документ какви мерки трябва да бъдат взети по Черноморието.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ