"Нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела. Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно показване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 

Той даде предложение здравните и социални работници задължително да бъдат ваксинирани, но срещна сериозен отпор от институциите. Според него повече от 70-80% от лекарите в големите болници са си поставили ваксина.
 
"Това ме разочарова, но не е фатално. Експертните мнения са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го въведоха, вече са над 7-8. Има професии, в които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях?!", коментира той.
 
"Да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо. Да я разположиш в 3 поредни кампании е възможно най-лошият вариант. Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина - не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден", подчерта доц. Кунчев.
 
"Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва да е така. Имаме задължения към това общество. Не може да се грижим само за нас и да казваме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност", настоя той.

Позицията му по този важен проблем е различна от тази на служебния премиер Стефан Янев.
Вчера той заяви, че е доволен от екипа на Министерството на здравеопазването, който подготвил разбираем план в ситуацията с пандемията от коронавирус.

Месеците, които управлява служебното правителство, цифрите за ваксинацията са доста по-добри от преди. Акцентът с ваксиниране на хората над 60 години е доста по-добър, изтъкна той.

В отговор на въпрос за задължителна имунизация за определени сектори, Янев каза, че това е "сериозно и тежко решение, което граничи с дискриминация на права и свободи на гражданите".

Той посочи, че има конфликти и идеи за радикални решения, но те трябва да намерят решение в самите колективи, в които възникват.

Трябва да се търси баланс между отговорността на хората към собственото здраве и важното за обществото - да функционират системите, каза служебният премиер.

Относно началото на учебната година, главният държавен здравен инспектор посочи, че мерките са добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват.
 
Той е на мнение е, че е логично да се разработват ваксини и за децата.

"Когато имаш 18% имунизирани, всичко друго е без значение. Една Македония, която започна имунизацията два месеца след нас, в момента е с два пъти по-добър резултат от 35%. Това ще се отрази и на икономиката ни и може да бъде смазващо за следващия туристически сезон", допълни той.
 
"Може да удвоим заболеваемостта, тогава в болници ще са 8-9 хил. души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 на ден, което е крайно неприемливо. Това не трябва да допускаме. Ако изкараме септември по този начин, ще е добро постижение", обобщи главният държавен здравен инспектор.