Разболяването е ваксиниране с неизвестна доза от патогена. Това каза пред БНР доц. Любомира Николаева-Гломб - вирусолог, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, която премина през коронавирусна инфекция и вече е излекувана. 

Тя изказа предположение и подчерта, че не се позовава на факти, че човек, който е преболедувал, не би трябвало да се имунизират в следващите 2-3 месеца. Без лекарско предписание не бива да се поставя ваксина, подчерта вирусологът. 

"Все повече зачестяват публикациите, че имунитетът срещу Covid-19 е относително нетраен и с времето титърът на антителата спада. Тепърва ще се разбере дали така е и с Т-клетъчния имунитет. Това, че някой е бил заразен, не означава, че вече никога няма да се зарази пак.

Като човек, преболедувал, мисля да се ваксинирам, когато ми кажат, че е минал достатъчен период - предполагам, че моето време ще е през пролетта и лятото".

Имунизираните не могат да пренасят вируса, уточни категорично вирусологът и добави, че ваксината, с която се ваксинират хората, не представлява вирус.

По думите на доц. Гломб всяко вкарване на нещо чуждо в организма, каквато е ваксината, може да предизвика алергична реакция:
"Във всяка една ваксина досега, която има листовка, пише като едно от редките усложнения".

Тя беше категорична, че е погрешно схващането, че прекалено бързо са били разработени ваксините срещу Covid-19: "Разработване на ваксини на основата на информационни РНК-и е технология, която се разработва от 10 години и в ограничени случаи дори има и приложение.

Поне от 10 години има разработки на лабораторно и предклинично ниво. Разработките за SARS-COV-1 бяха затихнали, но не са прекъсвали".