Ставащото в Банско е онова, което стана в Милано. При всяка епидемия има места, където тя се вихри с голяма сила, както и други, където не е така. Това заяви за Bulgaria ON AIR началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Припомняме, вчера оперативният щаб реши Банско да бъде поставен под карантина две седмици.

Ден по-рано ски зоната в Банско и другите два основни зимни курорта у нас - Боровец и Пампорово, беше затворена. Причината за мярката беше, че сред потвърдените случаи на коронавирус бе този на 9-годишно дете от Англия в Банско. По-късно пък стана ясно, че в Троян е регистриран първи случай на коронавирус, като заразеният е мъж, работил като ски учител в Банско.

”Карантина” или “Стаден имунитет” - двете стратегии в борбата с коронавируса

Според доц. Мангъров у нас се ползват трудни за правене тестове, а материалът се носи от единия край на държавата до другия.

Той бе категоричен, че мерките в държавата са предостатъчни. Те обаче нямало да ограничат съществено разпространението на коронавируса. Доц. Мангъров прогнозира, че това ще се случи, когато поне 70% от населението преболедува Covid-19.

Шок! Лондон обяви, че очаква в UK до 20 000 умрели от COVID-19 като "добър резултат"


Той обясни, че в повечето случаи заболяването протича без симптоми.

"В някои случаи при възрастни хора с придружаващи заболявания, симптомите ще се отключат и ще се влошат. Вероятно е лекарите и сестрите да се разболеят", посочи доц. Мангъров и обясни, че тъй като става въпрос за нова инфекция, нещата, които знаем за нея, са с давност само два месеца и половина.

Според него ще се тръгне към спад след около три месеца.