Стабилно е състоянието на настанения в ловешка болница ски инструктор от Троян, който даде положителна проба за COVID-19. Мъжът е с двустранна бронхопневмония.

Той е работил в Банско от началото на зимния сезон. На 10 март се е почувствал зле, потърсил е лекарска помощ в Разлог. Там е диагностициран с пневмония, но медиците не са се усъмнили, че може да е заразен с коронавирус.

На 13 март се обръща към лекари в Троян, междувременно състоянието му е влошено. Тук се прави тест за заразата, ден по-късно има и положителен резултат.

Кметът на Троян Донка Михайлова заяви, че се е чула с мъжа и той е в относително добро състояние. Споделил е, че за него се грижат добре и не иска помощ.

„Чувства се виновен, че е причинил толкова тревога на троянци. Имал е контакти, но много малко – със семейството си. След идването си в Троян той се е самокарантинирал, семейството му е изолирано също“, уточни Михайлова пред bTV. 

Градоначалникът посочи, че е призовала търговците в Троян да затворят обектите си, за да се намали риска от разпространяване на заразата. „Над 80% от собствениците затвориха магазините си в рамките на 2 часа“, допълни тя.