Ваксинацията в България трябва да се ускори спешно, защото през есента ще имаме тежка четвърта вълна на COVID-19.

Това коментира за Novini.bg Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

„Особено тревожни са числата за ваксинацията в България. В Белгия вече имаме над 60 процента ваксинирани, а при рекордьора Малта с поставени две дози вече е 80 процента от населението. На този фон ние сме последни в ЕС с едва 15 процента ваксинирани“, коментира Витанов.

Първият проблем беше с избора на ваксини, последва хаос при ваксинацията, липса на приоритетни групи, отсъствие на информационна кампания. 

„България изостана още в началото на процеса, като се движеше с от два до четири пъти по-бавно темпо от останалите държави в Европейския съюз“, коментира Петър Витанов и даде пример с Румъния, където в първия етап на ваксинацията тя бе извършвана от военни лекари. 

„У нас на процеса на ваксинация повлия и цялостното недоверие към институциите. Даваха се постоянно противоречиви сигнали, а здравните специалисти се превърнаха в политици, което допълнително компрометира процеса.

В България отсъстваше и национална информационна кампания. За съжаление не я виждам и сега. На този фон се разви сериозна антиваксарска кампания, която бе подклаждана от постоянно медийно присъствие на противници на имунизацията“, каза още Витанов.

Според него експертите са категорични, че новият Делта щам ще донесе четвърта вълна и има опасност тя да завари страната ни неподготвена. „Ново затваряне ще е удар, който българската икономика няма да може да понесе.

И отново най-сериозно ще пострадат хората, заети в сектора на услугите. Това лято българският туризъм се съвзема бавно, но все пак има признаци на живот. Университетите и училищата също могат да не подновят присъствено занятия. Редица изследвания показаха, че качеството на образованието страда от дистанционното обучение. И сега сме на прага отново да си останем вкъщи“, каза още Витанов. 

Според него приоритетна задача пред новото правителство е да ускори спешно темпа на ваксинация. А новият здравен министър не трябва да е противник на имунизацията. Различен е пътят, който избраха държавите, за да ускорят ваксинация.

Едни решиха да дават бонуси или награди, други заложиха на задължителния елемент – глоби, санкции, лишаване от права. Но ефектът при тях е видим, защото се достигат нивата на колективен имунитет.

„Правителството трябва да прояви политическа воля и да избере бързо път, с който да убеди гражданите, че процесът по ваксинация трябва да приключи. Това трябва да стане преди края на активния летен сезон и процентите на ваксинираните българи да се вдигне драстично, в противен случай ни чака тежка есен“, каза още Витанов.