САЩ вървят "в грешната посока" по отношение на пандемията от коронавирус, тъй като инфекциите се увеличават сред неваксинираните, предупреди д-р Фаучи, предаде БГНЕС.

Д-р Антъни Фаучи каза, че вариантът „Делта“ на COVID-19 поражда скока в райони с ниска степен на ваксинация.

Той каза, че здравните служители обмислят да преразгледат насоките за носене на маски от ваксинирани американци, за да се ограничат случаите.

Разглежда се и въпросът за ускоряване на ваксинацията на уязвими хора.

Ситуацията с коронавируса в САЩ се превръща в "пандемия сред неваксинираните", каза д-р Фаучи, главният медицински съветник на американския президент Джо Байдън, предаде Би Би Си, цитирайки интервюто му за телевизионния канал Си Ен Ен в неделя.

САЩ бяха световен лидер по усвояване на ваксини до април, когато процентите на ваксинация започнаха да падат.

Степента на ваксинация е особено ниска в южните щати, където по-малко от половината от жителите са получили първата си доза. Междувременно ежедневните коронавирусни инфекции отново се увеличават, след като броят им падна през май и юни.

Възобновяването доведе до повече от 34 милиона случая и 610 000 смъртни случая, регистрирани до момента в САЩ. Тенденцията се дължи отчасти на бързото разпространение на силно трансмисивния вариант „Делта“ на COVID-19.Най-рязък скок на случаите на COVID-19 се наблюдава в щати с по-ниски нива на ваксинация, като Флорида, Тексас и Мисури.

По-рано тази седмица главният хирург на САЩ Вивек Мърти заяви, че 99, 5% от смъртните случаи от коронавирус са настъпили сред неваксинирани хора.

В интервюто си за Си Ен Ен д-р Фаучи каза, че местните лидери в райони с ниски нива на ваксинация трябва да направят повече, за да насърчат хората да бъдат ваксинирани.

Той сподели, че е „много радостен да чуе“, че републиканските губернатори на Арканзас и Флорида насърчават ваксинацията в своите щати. И двамата лидери в миналото критикуваха съветите на д-р Фаучи.

Като най-добрият национален експерт по инфекциозни болести, д-р Фаучи е бил ключов съветник на президента Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп по време на пандемията.

Д-р Фаучи каза, че е участвал в дискусии за промяна на насоките за носене на маски, издадени от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

В настоящия случай те твърдят, че хората, които са напълно ваксинирани, могат да "възобновят дейностите, които са извършвали преди пандемията, без да носят маски".

Д-р Фаучи каза, че местните власти могат да издават свои собствени правила под настоящото ръководство на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Но той отбеляза, че някои местни органи на властта са възстановили изискванията за носене на маски в помещения и на обществени места, за да ограничат нарастващите инфекции.

В окръг Лос Анджелис сега се изискват маски на закрито както за ваксинирани, така и за неваксинираните хора.