Бременност и раждане по време на пандемия или за броя на родените деца – има ли повишена раждаемост у нас през есента и какви са причините, можем ли да очакваме бейби бум в следващите месеци и какви са препоръките на лекарите. 

Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“, коментира за БНР:

"Днес е много хубав празник – за нас и за църквата. Света Анна е пазител на родилките и бременните. Вчера в "Шейново" се родиха 7 бебенца, а общо от началото на годината досега са се родили 2286, което е със 130 бебета повече от цялата минала година, а има доста време до края на годината.

На фона на всички кризи, които преживяваме, в крайна сметка раждането на дете е най-хубавото нещо, което може да се случи в живота на човек и на едно семейство. Така че при нас се ражда радост всеки ден!"

Бременност и раждане по време на пандемия

"Доста неща се промениха. Можем да разделим кризата на две части – март, когато държавата беше затворена и всичко спря. Тогава спряха плановите операции и женските консултации.

Бременните жени много лесно изпадат в паника и тогава, когато нямат възможност да посетят своя лекар, това е тежко за тях.

 Тогава нашата гилдия (гинеколозите) положихме доста усилия да убедим министерството, че бременните жени трябва да бъдат наблюдавани, защото в хода на бременността има определени периоди, които са много важни за извършване на определени прегледи – фетална морфология, различни изследвания генетични, които се правят в точно определено време.

Слава богу, това се промени и започнахме да преглеждаме. Сега не е така – женските консултации си работят, но стресът е много голям и за съжаление доста бременни се разболяха от Covid-19.

Така че ние, освен акушер-гинеколози, сме и лекари, които трябва да дават съвети по отношение на Covid инфекцията, за да осигурим спокойствие и по-нормално протичане на бременността."

Повече бременности...

"Направи ми впечатление един много положителен факт – като че ли има повече бременности. През май-юни процентът на неуспешните бременности беше доста по-голям – извод на базата на тези манипулации, които извършихме в болницата за прекъсване на тези бременности

Аз лично това го отдавам не толкова на самата инфекция, колкото на стреса, който изживяхме. Стресът е пагубен – особено за бременните.

Затова се стремим в нашата болница да направим така, че бременните да бъдат лишени или подложени на минимален стрес. Да им вдъхнем сигурност, че няма риск. Дори и с положителен тест – бъдещите майки могат да разчитат на нас."

Недоносените деца

"Преди нашата практика беше, че майките имат свободен достъп до децата си. Сега това е затруднено. Макар че всеки ден има видеовръзка с децата, не е същото.

Няма по-голям проблем и стрес за майката да не вижда детето си. Вече взехме решение веднъж седмично да обличаме като нас тези майки, както ние влизаме в Covid сектора, за да могат да виждат децата си."

Има и нещо добро в тази година на пандемия

"Не смятам, че Covid-19 е причината за увеличаването на раждаемостта – може би има малък принос. Още от началото на годината казах няколко пъти, че можем да очакваме повишена раждаемост тази година, защото имаше няколко благоприятни фактора, които ни насочваха към това.

За да анализираме раждаемостта, чисто демографски, трябва да знаем колко жени има в детеродна възраст. За съжаление този брой у нас намалява непрекъснато. Другият важен фактор е да знаем средната възраст на раждане на първото дете.

Тази възраст нараства и е около 29-30 години.
 Друг важен фактор е колко деца ражда средно една жена във времето, в което може да ражда. Този показател (казва се коефициент на плодовитост) в България е 1,56 – близък до всички европейски страни

В момента има по-малко жени, които могат да раждат, но те раждат повече деца.

Като включим и това, че повече хора се върнаха от чужбина в началото на кризата, и голяма част от тях бяха в детеродна възраст. Завърнаха се и бременни жени в чужбина, които се прибраха и родиха в България – логично беше тази година да имаме повече дечица."

Д-р Велев потвърди тази добра тенденция и посочи, че за месец октомври в болница "Шейново" новодошлите на този свят бебета са с 30 процента повече отколкото са били през 2019 година.

Д-р Велев се надява това да продължи – "защото винаги в България исторически след период на кризи са се раждали много деца и по този начин ние сме оцелявали. Надявам се, че това ще се случи и сега."

Как премина 2020 г. в контекста на Световна година на медицинската сестра и акушерката и как работят българските акушерки в условия на пандемия – акушерката Павлинка Герина, председател на Алианса на българските акушерки, споделя в "Нашият ден".

"Животът, роден в ръцете на акушерките, е много по-силен. Ние сме преживявали много пандемии, болести и войни и все пак животът е оцелял. Аз вярвам в силата на този живот и вярвам, че хората ще се събудят от стреса. Оптимист съм."