Ваксините, които сме поръчали до момента, са достатъчни и са повече от това, от което имаме нужда. Това заяви за Нова тв проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и шеф на НЦЗПБ. 

"Много опитни хора са в щаба по ваксинирането и създадоха доста добра логистика. На хора, които са отскоро в системата, мога да кажа, че всяка година милион ваксинации си правят личните лекари в нашата страна без репортажи. Всяко бебенце като се роди първата година 10 пъти го боцкаме, гледаме да намаляваме де", каза още той.

"Вчера говорих с директора на изпълнителната агенция - доста сериозен млад човек. Говорихме до месец август да имаме 1.5 млн. ваксинирани в най-добрия сценарий. За пръв път бяхме изненадани от европейските регулатори - за по-кратки срокове минаха резултатите", уточни проф. Кантарджиев.

Относно бързото ваксиниране в Израел той заяви: "Израел е много сериозна държава и страна, която в последните години е във война. Тя дава за сигурността си много. Бил съм там, знам как работи тяхната система".

По думите му тук се търси много това, което липсва, и даде пример с грипната ваксина: "Като я няма, много я търсят, а като я има...". 

"До средата на декември в САЩ, където няколко милиона са ваксинирани, страничните нежелани реакции от ваксината за К-19 са сравними с бройката на алергични реакции при грипната ваксина. На 1 млн. ваксинирани 10 души правят реакции. При някои е задушаване, при други - обрив. Това е нещо нормално", каза още той.

"Руската ваксина е поръчвана и в Латинска Америка. Като член на ЕС сме приели ваксините, поръчани от ЕК. Законово основание има и нашият регулаторен орган да поръча руската ваксина. За да се регистрира едно лекарство у нас обаче, производителят трябва да заяви желанието си и да подаде документите си", заяви проф. Кантарджиев. 

"В момента интересът към руската ваксина е толкова голям, че точно нашият пазар на фона на Европа и света е доста малък", каза той. 

Запитан кога ще дойде ваксината на AstraZeneca, той го обърна на шега: "Николаев, всяка година ме питаш кога точно ще дойде грипът, в колко часа, на коя дата... На път е".