След 18 дни лечение в болница 19-годишен Христо Денев от Велико Търново е върнат в цинков ковчег в дома си, пише "Труд".

Експериментално лечение е прилагано от местните лекари на починалия абитуриент. Това се разбира от епикризата, издадена от Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение на болница “Д-р Ст. Черкезов”.

В нея е записано, че Христо е “приет в инфекциозно отделение в добро общо състояние”. Момчето било лекувано със седем антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19.

Изпитванията са във фаза 3. На 28 юли Roche съобщава, “че тяхното лекарство Actemra / RoActemra (тоцилизумаб) не успява да постигне основната крайна цел на подобрен клиничен статус в проучване на фаза III COVACTA, което включва хоспитализирани възрастни пациенти с тежка пневмония, свързана с Covid-19”.

Публикация в авторитетния американски медицински сайт Medscape пък предупреждава, че съществува “риск от сериозни инфекции при пациентите, лекувани с Actemra / RoActemra и че те са изложени на повишен риск от развитие на сериозни инфекции, които могат да доведат до хоспитализация или смърт.

Лекари смятат че момчето най-вероятно си е отишло от вторична инфекция - бактериална пневмония или сепсис. Според тях е странно, че при изследванията, които са правени почти ежедневно на Денев на 22 юли левкоцитите са били в норма 10,7 (на 13 юли те са 2,7). На 27 юли левкоцитите вече са 27,8.

Столични лабораторни медици са категорични, че подобно ниво свидетелства за развитие на вторична бактериална инфекция, която може да представлява усложнение от лечение с биопрепарати.

Индикациите за интубацията на Христо на 30 юли според медици са дискутабилни. Момчето е било интубирано след като ден по-рано сатурацията му е 80,2 при норма над 94-95.

"Стига с тези глупости, които разпространява бащата на починалото момче! Не е допусната никаква лекарска грешка, медицинският екип и здравното заведение са направили всичко, което е възможно за пациента. Това заяви директорът на областната болница във Велико Търново д-р Стефан Филев.


Д-р Стефан Филев

Запитан откъде е доставен в болницата медикаментът “РоАктемра”, с който е лекуван младежът и това експериментално лечение ли е, д-р Филев заяви:

“Аз не участвам в лечебния процес, нито пък вие журналистите сте хората, които трябва да се бъркате в медицинските дейности. Сезирал съм Медицинския надзор, ще дойдат проверяващи и ще установят”.

Той допълни, че лично е осигурил плазма за момчето, докато е било в интензивното отделение и медиците са се борили за живота му.

“Настоявам за цялостна проверка по случая от всички компетентни органи и републикански специалисти. А бащата нека да подаде жалби и тогава пък аз ще заведа дело срещу него за уронване престижа на болницата”, закани се д-р Филев.