"На здравната система не и трябва чудо, а работа. В краткия ми мандат не могат да бъдат свършени всички промени", това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

"Не можем да изключим да има вълна на коронавируса и през лятото. Единственият начин да се справим със ситуацията е ваксинацията", категоричен бе той. 

По думите му сега България се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели по отношение на вируса, но това не трябва да ни успокоява. Той сподели, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

"Бих искал да видя всички без маски, но това може да стане само, ако има масово ваксиниране. С 20-25% имунизирани няма как да се случи. Ваксинираме се и сваляме всички маски", съобщи здравният министър в сутрешния блок на БНТ.
 
"Никога не съм бил антиваксър, аз съм лекар - всички тези приказки бяха слухове", оправда се д-р Кацаров. 

"Медиците трябва да се ваксинират, у нас имунизираните медицински лица са около 20-25%", каза служебният министър. 

"Още тази седмица ще се види промяна в мерките - при зелена зона, при оранжева зона и при червена", съобщи д-р Кацаров. 

"Хората трябва да знаят, че повече няма да има пререждане за трансплантации. И досега е имало списъци за трансплантации, но те не са били по законов ред", коментира д-р Стойчо Кацаров.