Призовавам гражданите на София да са спокойни и да се информират от официалните източници за коронавируса. Това се посочва в обръщение на кмета на София София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

"Тази вечер са установени два положителни резултата за COVID-19 в София. Гражданите, 66-годишна жена и 77-годишен мъж, са настанени в „Пирогов“ и са поставени под карантина. Директорът на „Пирогов“ проф. Балтов и директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Пенчев предприемат всички мерки за изолация в болницата", пише в обръщението.

"Предприемат се всички мерки за установяване на контактните лица с пациентите, при които е потвърден коронавирус.

През тази нощ Националния щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 ще вземе решение за мерките за ограничения и предпазване на гражданите, които предприемаме в София.

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Моля, гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена. При вирусни симптоми, първо се обадете по телефона на личния си лекар и изпълнявайте стриктно неговите указания. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.

Призовавам гражданите, на които е наложена карантина, стриктно да я спазват.
Продължаваме със засилената дезинфекция в градския транспорт, метростанциите и във всички институции, които работят с граждани", посочва още Фандъкова.

Столичният кмет призовава гражданите на София да са спокойни и да се информират от официалните източници.

"При допълнителни въпроси за вируса, можете да се обадите на разкрития от Министерство на здравеопазването телефон 02 807 87 57", пише още в обръщението на Йорданка Фандъкова.