Извънредното положение във Франция може да бъде удължено до есента, предвид степента на ваксинация на населението.

Това становище изрази министърът на здравеопазването на страната Оливие Веран, говорейки на сесия по време на изслушвания в Сената (горната камара на парламента) на Франция.

"Дори и с най-добрата организация и всички доставки на [ваксини], които ще бъдат извършени навреме, не бихме могли да ваксинираме всички уязвими групи до лятото. По тази причина настояваме за удължаване на извънредното положение до есента", заяви той.

По този начин той обоснова предоставянето на законопроект, предложен от правителството за разглеждане от парламента, за удължаване на този режим до 1 юли и следващия преходен период, което предполага постепенно премахване на ограниченията - до 30 септември.

Ръководителят на Министерството на здравеопазването обясни, че властите са уверени във възможността да ваксинират 15 милиона граждани до лятото, както е обещано.

"Сред тях има голям брой хора със сериозни заболявания - каза той. - Ако обаче към тях добавим всички хора с хронични заболявания, плюс всички, които са над 60 години, тогава ще се доближим до цифрата от 25-30 милиона души."

Ето защо според него правителството трябва да поддържа режима, въведен миналата година, при който правителството има специални правомощия, които му позволяват бързо да реагира на промените в епидемиологичната ситуация във Франция, без да е необходимо парламентарно одобрение на всяка стъпка.

Законопроектът за удължаване на извънредното положение до 1 юни, което според закона, приет през октомври, изтича на 16 февруари, беше одобрен на първо четене от Френското национално събрание (долна камара на парламента) в сряда вечерта.

Сега този документ трябва да получи одобрението на Сената, където обсъждането му е планирано за 27 февруари. Въпреки това председателят на Сената Жерар Ларше в ефира на радио France Info на 21 януари заяви, че е за удължаване на този режим само до края на април.

Той изрази убеждението си, че не трябва да се отклонява от установената практика за удължаване на извънредната здравна ситуация с 2,5 месеца и че правителството, след този период, отново трябва да обоснове необходимостта от поддържане на специални мерки.