В началото беше много неясно какво предстои пред нас. Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания. Това заяви в ефира на bTV началникът на Националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

"Последните два дни извикахме няколко пациента, които са оздравели вече. Били са с двустранни бронхопневмонии и трябва да ви кажа, че резултатите са много обезпокоителни", каза той. 

"Вижда се, че има признаци на фиброзиране, което ще остави трайни следи. Много е рано все пак за генерални изводи, но има признаци, които показват, че ще останат следи", каза той.

Нови данни: Бройката на заразените с COVID-19 у нас нарасна, има още жертви

"Всяко огнище тушираме колкото е възможно по-бързо, за да не допуснем да се разпространи", добави Мутафчийски. 

"Българинът не е свикнал да стои у дома и да стиска зъби. По-верният показател е колко са тежките случаи в интензивното отделение и каква е смъртността. Винаги може да се пропуснат случаи. Сега на 7 случая откриваме 2. Подобрили сме резултатите", добави генералът. 

"Масово тестване на хората, от къща на къща, е невъзможно. Масовото тестване ще е тестване на възможно по-голям брой хора около заразения, медицинския персонал, прицелни групи и на случаен принцип", поясни Мутафчийски. 

Справка БЛИЦ: 

Белодробната фиброза се характеризира с разрастване на съединителна тъкан в интерстициума и/ или алвеолите на белия дроб под въздействието на много разнообразни причини. В резултат настъпва уплътняване на тъканите и нарушаване на дихателната функция.

Четете в Zdrave.to - Д-р Атанас Янев: Задух, отпадналост, бърза уморяемост са симптоми на пулмофиброза

Най-често белодробната фиброза се развива бавно и незабележимо. Основен симптом е появата на задух, който прогресира, има суха, дразнеща кашлица, предимно през нощта, дишането е повърхностно. С напредване на заболяването се развива дихателна недостатъчност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!