„Повече пот в тренировката, по-малко кръв в боя“ – с тези думи на полк. Б. Дрангов (1872-1917) завърши презентацията си на тема „Взривна травма” генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS пред бъдещи военни лекари.

Началникът на ВМА представи пред курсантите, които са на стаж в лечебното заведение, какъв е профилът на взривната травма и последиците от нея, както и факторите за тяхното намаляване, а именно: златен час - бързина и адекватност на животоспасяващите мероприятия, сортировка, damage control хирургия и ресусцитация, психическа устойчивост.

Той даде примери с различни терористични актове, в това число и този на летище „Сарафово”:

Това беше един голям шок за българското общество и за лекарите, които трябваше да се справят с пострадалите. По стечение на обстоятелствата бях там в първите минути след инцидента. Въпреки всички положени усилия, видя се, че има липса на познания относно спецификата на тази травма.

Същата констатация направиха и американците през 2011 година – анкета сред лекари, предимно хирурзи, показа, че едва 5% от тях могат да се справят с подобен тип травма, като всички те са имали по някакъв начин връзка с армията. Взеха се много сериозни мерки в тази насока и след около година съотношението беше коренно различно – процентът беше вдигнат до над 90%.

В България вие сте единствените, които изучавате травма, обърна се генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS към бъдещите медици под пагон.

Засегнат бе и профилът на участниците в съвременния тероризъм – много ефективни, изключително непредвидими и безскрупулни, без да се интересуват дали на съответното място има деца, жени, възрастни и т.н..

Съвременният свят не може да се огъва на това. И за да има по-малки поражения, вие трябва да знаете какво правите. Да знаете какво се случва при една взривна травма и как трябва да се реагира, каза още началникът на ВМА.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук