Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че страната му е изправена пред „най-рисковите седмици“ от епидемията и призова за координирани усилия между европейските страни в борбата с пандемията от коронавируса. Това съобщава Фокус, позовавайки се на AFP.

„Нужна е европейска координация по въпросите, свързани с икономиката и здравеопазването“, каза той пред вестник Corriere della Sera, малко преди планираната видеоконференция между лидерите от страните от Г-7.

„Време е за смели решения. Италия може да допринесе значително (в борбата с COVID-19) като страната, която първа в Европа се сблъска с епидемията с голям мащаб.“

Италия е най-засегнатата от COVID-19 държава в Европейския съюз и като такава първа затвори почти всички училища и бизнеси в опит да забави разпространението на епидемията. Болестта взе 1809 жертви в Италия според последните данни.

Конте заяви, че „не са нужни никакви забрани“, но все пак призова хората да останат по домовете си, доколкото е възможно и да излизат навън сами.

„Според учените още не сме стигнали до пика на епидемията. Предстоят най-рисковите седмици и трябва да сме готови“, каза премиерът и добави, че вирусът представлява „най-важното предизвикателство от последните десетилетия“ за Италия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!