Ние сме различни. Всичко се свежда до това каква технология е използвана за разработване на ваксината. Pfizer и Moderna използват принципа на т.нар. матрична РНК, а ние използваме нерепликиращ се вирусен вектор. Хубаво е, че различни компании използват различни принципи, за да разработят и произведат много ефективни ваксини.

Това каза в ефира на БНТ, Рууд Добер, вицепрезидент на компанията "AstraZeneca", която също подготвя ваксина срещу COVID-19.

"Преди всичко, фармацевтичните компании гледаме на създаването на ваксина като на състезание помежду ни. Всички се борим срещу един общ враг и той е вирусът.

Радваме се, че много компании положиха тези огромни усилия да разработят, надяваме се, ефективни ваксини. Къде сме ние?

Изключително сме удовлетворени от резултатите, които оповестихме по-рано тази седмица. Ефикасността ни може да стигне до 90% в зависимост от схемата на дозиране, което е страхотно постижение. Много добър резултат!

Установихме различия в някои от изследваните групи доброволци и в момента ги анализираме. При нито един от доброволците, на които бе приложена ваксината, не се наблюдава нито едно тежко заболяване от Covid-19, нито една хоспитализация и нито един смъртен случай от Covid-19. Като цяло, страхотни резултати! ю

Сега ще обсъдим данните с регулаторните органи в Европа, в Обединеното кралство и с Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ", каза Добер.

"За "AstraZeneca" безопасността на пациентите и доброволците е приоритет номер едно. Можете да си представите как при тази изключително бърза разработка следим под лупа всеки ефект, засягащ безопасността.

Добрата новина е, че в данните, които представихме, не виждаме разлика в профила на безопасност между ваксинираната и неваксинираната група. Да, ще имате малко болка в ръката след ваксинацията.

Да, може да вдигнете малко температура. Но временно! Така че до момента, въз основа на наличните данни, сме изключително удовлетворени от профила на безопасност.

Въпреки това, и ние, и регулаторите, ще продължим да следим безопасността на ваксината ни. Не само сега, а и когато стигне до отделните държави", добави вицепрезидентът фармацевтичната компания. 

"Още в началото обявихме, че заради тази епидемия ще предоставим ваксината, без да реализираме печалба. Това, от една страна. От друга – равният достъп за нас е абсолютен топ приоритет. Независимо къде по света живееш – в САЩ, в Европа или в развиващите се страни – ние ще направим всичко да предоставим ваксина за всеки, горе-долу по едно и също време.

Ще говоря в числа: усилваме веригата на доставки, така че през 2021 да осигурим стотици милиони дози. Не само в Европа, не само в САЩ, а по цял свят.

Имаме различни вериги на доставки в САЩ, Обединеното кралство, Европа, Индия, Япония, Русия, с цел гарантиране гладко производство. И сме изключително горди, че можем да предоставим ваксината в целия свят", добави Добер.

"България е на много добро място. Тя е част от общия договор на Европейския съюз за осигуряване на ваксини. Тоест, на базата на населението на всяка държава, в момента, в който регулаторните агенции оценят ваксината като безопасна и ефективна и можем да доставим дозите, България, заедно с другите европейски страни, ще бъде една от първите, които ще получат достъп", категоричен е Добер.

"Знаем, че имаме няколко много ефективни ваксини. И производителите ще обсъждаме тези данни с регулаторните агенции по света. Но има още големи въпроси, на които не знаем отговорите.

Не знаем колко ще траят защитните ефекти. Това е въпрос, чийто отговор ще намерим тепърва. Не знаем дали, ако сте ваксинирани, ще предавате вируса на другиго.

Но ще завърша с положителното – вярвам, че разработката на ваксини, осъществена през последните 10 месеца, е безпрецедентна за човечеството.

Има потенциално решение и ще го имаме на разположение през идните няколко седмици, най-много два месеца. Това е огромна победа за борбата с тази ужасна инфекция, COVID-19", каза още вицепрезидентът на "AzstraZeneca".