Ваксинираните срещу новия коронавирус с препарата на "Модерна" имат имунитет поне шест месеца, съобщи ЮПИ. Резултатите от американското проучване са публикувано в сп. "Сайънс".

Според изследователите от калифорнийския Институт по имунология "Ла Хоя" няма индикации, че имунизираните с две дози ще имат нужда и от трета.
Ваксината осигурява защита за продължителен период срещу COVID-19 при хората от всички възрасти, включително и при тези на и над 70 години, при които има по-висок риск от сериозно заболяване.

"Имунната памет беше стабилна и това ни впечатли", казва професор Шейн Кроти, който е един от авторите на проучването. Според него "това е добър индикатор за издръжливостта" на ваксините на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех", които са направени на базата на иРНК.

Повечето от изследваните 35 души продължават да имат високо ниво на антитела шест месеца, след като са им поставени и двете дози от препарата на "Модерна".

Този период е достатъчен на тялото да образува "имунна памет" срещу Ковид-19, което означава, че защитата от ваксината може да продължи и по-дълго, обясняват експертите.