Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е "добра ваксина" и вероятно ще получи одобрение в Европейския съюз в даден момент, заяви Томас Мартенс, ръководител на Постоянния комитет по ваксинация (STIKO) към германския институт "Роберт Кох".

В интервю за немския регионален ежедневник Rheinische Post, цитиран от БНР, Томас Мартенс посочи, че "руските изследователи са много опитни с ваксинациите. Ваксината "Спутник V" е умно измислена".

Той също така намекна, че одобрението на първата руска ваксина срещу Covid-19 може да помогне за решаване на проблема с недостига на ваксини в Европейски съюз.

Шведски учени разказаха за преимуществата на “Спутник-V” спрямо останалите ваксини

Все още остава отворен въпроса кога точно руската ваксина ще бъде одобрена в Европейския съюз. Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви миналата седмица, че ще започне текущ преглед на ваксината "Спутник V". С тази процедура може да бъде ускорен процеса по евентуалното ѝ одобрение.

Според EMA този процедура ще продължи, докато има достатъчно доказателства за заявлението за одобрение за използването на руската ваксина в ЕС.

Някои европейски държави обаче вече не поискаха да чакат толкова дълго. В Унгария, Словакия и Чехия ваксината "Спутник V" вече е одобрена или текат национални процедури за нейното одобрение.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата обаче официално препоръча на европейските страни да не прилагат "Спутник V", сравнявайки подобен ход с "руска рулетка".

Според разработчиците на руската ваксина тя вече е одобрен в 46 държави по света. Учените посочиха, че руската ваксина е била почти 92% ефективна срещу Covid-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани през миналия месец в медицинското издание The Lancet. Подобно на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Спутник V" е векторна ваксина, базирана на аденовирус.