Отменят официалния ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на Шипка по препоръка на оперативния щаб за заболяването COVID-19.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила. 

По-рано днес Националният оперативен щаб препоръча тържествата да се отменят, като се обясниха, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставка за епидемиологични рискове.

На 3-ти март отбелязваме 142 години от Освобождението на България. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва утре, 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили.

В ритуала ще участват формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина в столицата.  

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“.

В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.