Трета вълна на коронавирусната инфекция е започнала в столицата на Южна Корея. Това съобщи в петък на брифинг за пресата в Сеул говорителят на Министерството на здравеопазването и социалните грижи Йон Тае Хо, предават световните агенции.

„Ние вярваме, че в момента има трета вълна на инфекцията в столичния регион“, подчерта той и добави, че в тази ситуация властите обмислят да повишат нивото на социално дистанциране.

По неговите думи, новите инфекции в Сеул през изминалия ден са били 218, което е най-високото число от началото на август. Общо през този период в страната са регистрирани 363 нови случая на заболяването, общият брой от началото на пандемията е 30 017.

В тази връзка министър-председателят Йон Се Кюн призова гражданите да "проявят отговорност и да се въздържат от провеждането на масови събития", включително традиционни новогодишни партита.

В телевизионната си реч той посочи, че „борбата срещу коронавируса е в криза“. Политикът се обърна към жителите на страната на възраст над 60 години с молба да се сведат до минимум разходките и срещите през зимата.

Главата на правителството също така помоли ръководителите на компании да не провеждат съвместни събития след работа, увеличавайки броя на служителите, които работят дистанционно, ако е възможно.

Той също така обеща, че правителството ще положи всички усилия за решаване на проблемите, свързани с безопасността на участниците в единния държавен изпит, който е насрочен за 3 декември.