Нова зараза парвовирус е напът да всее паника след Ковид-19 и коклюш. В Гърция дете на 3 години почина вследствие на развит миокардит при зараза с парвовирус В19.

Проф. Ива Христова побърза да успокои и каза, че това е една от най-старите инфекции. В скелети и зъби е открита ДНК на парвовирус преди над седем хиляди години.

"В нашата страна имаме данни кога е завишена заболеваемостта и кога е в по-ниски стойности. На теория се смята, че на всеки от 4 до 7 години имаме повишение, последното такова при нас беше през 2015-2016 година", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова допълни, че по време на пандемията и заради мерките, разпространението на този вирус е стопирано.

"Наши изследвания, които са преди 2016 година и са изпратени за морбили, или рубеола, и са отрицателни, 10% от тях се оказват, че са положителни за парвовирус. Това не е съвсем рядко заболяване и може да се обърка с някое от другите шарки.

Заболяването се предава по въздушно-капков път, второ - от майката на плода, а трето - при кръвопреливане", допълни проф. Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инкубационният период на заразата е около седмица-две. Преполедувалите парвовирус получават доживотен имунитет. Характерно за парвовирус В19 е зачервяването на бузите. “2-3 дни след това започва обрив като пъпчици по тялото и крайниците.

Обривите са доста сърбящи, но обикновено са доброкачествени и за седмица минава. И втори път няма да се разболеем. Най-засегнати са децата от 5 до 15 години. При възрастните обаче не протича всеки път с обрив, а полиартрит - засягане на няколко стави, също така и тежка анемия", коментира директорът на НЦЗПБ.

Христова посъветва бременните да са изключително внимателни, защото последиците може да са "катастрофални".

"Прави тежка анемия и най-често не успяват да се доносят. Но 50% от бременните имат антитела от парвовирусна инфекция. Няма специфична терапия, няма и ваксина. Действа се симптоматично, в никакъв случай антибиотик, защото това е вирусно заболяване. Парвовирусът не е и сред заболяванията, които задължително се регистрират", подчерта тя.

Професорът допълни, че от началото на годината регистрираните случаи на парвовирус са 46. "Заради това трябва хигиена на ръцете. За всички е добре да поддържат имунитета си в изправност. Когато има някакво заболяване, то да се лекува, иначе изтощава имунната система", добави проф. Ива Христова.

Тя успокои, че ситуацията с коклюша се успокоява, като трета седмица се наблюдава спад на случаите. Случаите на скарлатина също бележат спад.