Салмонелата не е микроорганизъм, който би могъл да предизвика някаква масова зараза. Солмонелата, това, което са открили в морето, причинява острите инфекции. Единствено салмонела тифи е опасен микроорганизъм, който обаче до момента не е откриван.

Да се надяваме, че салмонели тифи, няма да откриваме в нашите води. Но пак повтарям, салмонелите не са опасни. Те са опасни, ако престоят в храната и предизвикат токсикоинфекция.

Поначало морската вода има много висока степен на самоочистване и рискът от салмонела, която да го зарази, е много нисък. Това каза епидемиологът и съветник по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев във връзка с информацията, че водата на Черно море край Одеса е заразена и това може да бъде опасно и за водата на родното Черноморие, цитиран от "Фокус". 

По думите му туристите трябва да се притесняват и да ползват само плажове и места за къпане, където са сигурни, че няма неправомерно заустване на непречистени води.

"Разбира се, не искам да спекулирам с тези неща, защото нашето море е едно от най-чистите морета, мога да кажа, фактически с много висока степен на прясна вода. Най-големите реки на Европа се изливат в него, фактически само река Дунав, ако прецените обемите вода, които влизат от нея, има много голямо пречистващо действие", допълни епидемиологът. 

Той посочи, че през лятото не само вирусите, а и бактериите представляват опасност.

"Защото голяма част от стомашно-чревните разстройства, са причинени от бактерии. Бактериите, това са най-вече салмонелата, която е след консумация на храна, която не е била в хладилника, храна от животински произход, престояла повече от 4 часа на високите наши летни температури", каза още той. 

По думите му друг проблем от причиняващите разстройство бактерии, това са шигелата - болест на мръсните ръце, затова трябва миене на ръцете преди хранене. Ентеровирусите са един проблем на туристическия сезон, защото те причиняват много кратко, но неприятно заболяване, обикновено при човек ентеровирусната инфекция през лятото минава за 24, при по-кекавите за 48 часа.

И обикновено е свързана с висока температура, болки в мускулите, пълна адинамия и нежелание за ставане от леглото, но минава за 24-48 часа. Не е така при децата, обикновено при децата ентеровирусната инфекция е с 3-4 дни, висока температура, неразположение, детето е адинамично и нещо много интересно, може да възникне обрив по устата, дланите и ходилата на детето.

Това са най-вече парвовирусите. Въпреки, че се казват ентеровируси, защото се размножават в чревния епител, те не предизвикват диариите през летния сезон", допълни проф. Кантарджиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук