През май 1980 г. Световната здравна организация обявява окончателната си победа над вариолата, по-позната като едра шарка, съобщава Нова телевизия.

Според експерти изкореняването на болестта се дължи на задължителната ваксинация, която е въведена в целия свят. Дали това е така и как точно е спечелена битката срещу заразата - разказват Благой Бекриев и Николай Беремлийски.

Успоредно с битките на фронта човечеството се бори и с невидими врагове, които безмилостно отнемат животи. Испански грип, СПИН, Азиатски грип - това са само част от заболяванията, които разделят семейства и белязват завинаги човешката история.

Една от най-страшните болести тогава е едрата шарка, която поразява по нов, непознат досега начин. В наши дни тя, а и други от най-унищожителните болести са само плашещи статии в научните списания, но за да се стигне до тяхното изчезване, са дадени милиони жертви.

„Едрата шарка е бич на XX век, разпространена в целия свят”, казва проф. д-р Пенка Петрова от БАН.

По-позната като вариола, тя възниква в Азия и малко по малко се разпространява по целия свят. Според някои учени обаче данни за наличието на заразата има още от Античността.