Няма да вървим към задължителна ваксинация. Това не се прилага никъде по света. Това съобщи на брифинг пред медиите служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

„Засега не се налага локдаун”, добави той.

Кацаров коментира и предложените днес мерки от държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
„Предложени са два вида мерки - с ваксинационен/ за преболедуване сертификат и без ограничения или допълнителни ограничения и спиране на дейности. Предложени са и конкретни мерки за училищата, но на база община, а не област”, коментира той. 

Сертификат за преболедувал ще се издава от утвърдени лаборатории. 

Решението ще бъде взето на 18 октомври, когато той свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология.  Заповедта за новите мерки ще бъде издадена следващата седмица. 

Възложил съм да бъдат закупени 1 милион антигенни тестове, които ще бъдат за сметка на държавата. Тестовете ще бъдат извършвани в някои от сертифицираните лаборатории, за да може да се издаде сертификат, това е т.н. "зелен" сертификат".

Самият тест ще е безплатен, но вземането на пробата ще се заплаща. Сертификатът ще важи "48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR тест”, уточни Кацаров.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ