"Ние изискваме безопасна среда в училище, но колко деца ще се връщат в клас решава Денков." Това заяви в ефира на Нова ТВ здравният министър Кацаров.

"Всеки осигурява тестове за неговото ведомство. Ние им помогнахме на МОН, защото все пак сме в извънредна ситуация. Имаше обективна причина за забавянето на тестовете- все пак почти целият свят беше в червена зона.", обясни той.

"Ние сме договорили над 4 млн. теста. Осигурени са до средата на януари. Говорим си с Денков - имаше напрежение в МОН, но според мен е нормално.", разясни Кацаров отношенията си с образователния министър.

"На много места в Европа има пълен локдаун, при нас няма. Здравните власти не лекуват - лекуват лечебните заведения. Ние организацията я създадохме. 90% от починалите са над 60 годишни и неваксинирани. На мен това ми беше първото изявление - да се ваксинират  възрастните хора. Аз настоявам, че ваксинацията трябва да е доброволна и осъзнат избор. Какво правеха политическите партии, борейки се за гласове, докато ние се опитвахме да се справим - те саботираха всичко.", каа Кацаров.

Здравната ни система е дебалансирана.

"В малкото дни, които ми остават като министър няма да въведа нови мерки. Стимулът за ваксинация трябва да бъде да опазим себе си и своите близки.", категоричен е той.

"Зеленият сертификат беше най-успешната ни мярка. 

Миналата година беше по-висока смъртността. Броя на починалите спрямо броя заразени беше много по-малък заради добрата организация.", разясни той.

"Имам добри чувства към проф. Сербезова , която спрягат за мой наследник, но не мисля, че е етично да я коментираме. Който и да стане министър - няма да е лесно, но той ще има предимство - политическо мнозинство зад гърба си." каза Кацаров.

"Според мен трябва да има зелен сертификат в Парламента, но те трябва да го решат.", смята той.